Oncologie fysiotherapie Cancer Care Center IJburg
Voor wie
Als de behandelingen voor de kanker in het ziekenhuis afgelopen zijn, kan er begonnen worden met revalideren. De algehele conditie is vaak flink gedaald en er is vaak sprake van vermoeidheid en pijnklachten. Ook heeft de patiënt ruimte en tijd nodig om de ingrijpende periode te verwerken. Het is dan vaak moeilijk om zelf weer te starten met opbouwen van de conditie, want waar moet je mee beginnen, wat is goed qua bewegen en waar moet je rekening mee houden?
Tijdens mijn opleiding als oncologiefysiotherapeut, ben ik opgeleid om mensen die klaar zijn met de intensieve behandelingen in het ziekenhuis, te helpen revalideren. Ik sta hiervoor vermeld op Onconet.nu
Oncologie fysiotherapie gaat op verwijzing van de specialist of huisarts, omdat die goed kunnen inschatten wanneer het medisch verantwoord is te starten met revalidatie.
Doel van de oncologie fysiotherapie
Doel van de therapie is voldoende inzicht, conditie en kracht ontwikkelen om weer normaal aan het dagelijks leven te kunnen participeren; Je algehele belastbaarheid weer op het niveau krijgen dat je kan voldoen aan de dagelijkse beweegnorm van gezond bewegen: 30-60 minuten matig intensief bewegen, 5 maal per week; Weer mee kunnen doen met een sport die je zelf graag doet, 2 tot 3 maal per week.
Uitvoering
Deze begeleiding bestaat eerst uit een uitgebreide intake. Het is van belang dat de oncologisch fysiotherapeut goed op de hoogte is van alle behandelingen en medicatie. Maar net zo belangrijk is samen te kijken wat jouw eigen doelen zijn, waar je aan wil werken. Een behandeling is namelijk altijd op maat!
Verder voer ik fysiotherapeutische onderzoeken uit voor conditie, kracht, algehele beweeglijkheid en indien nodig nog aanwezige lichamelijke klachten die ontstaan zijn door de behandelingen. Ook bekijken we samen in hoeverre psychische factoren een rol spelen en aandacht behoeven. Vervolgens maken we samen een behandelplan, waar je onder begeleiding aan gaat werken, vaak in de vorm van oefentherapie. Je krijgt een schema van activiteiten en oefeningen die je thuis kunt doen en die bijdragen aan het herstel, zodat je weet hoe je veilig aan herstel kunt werken.
Naast revalideren kunnen er nog andere zorgvragen zijn. Hier is altijd ruimte en aandacht voor. Denk aan pijnlijke littekens, bewegingsbeperking van een been of arm of oedeem, maar ook psycho-emotionele problemen zoals stress en problemen met verwerking krijgen ruimte. Wanneer er behoefte voor is werken wij dan samen met dietisten, psychologen en en coach. Aan het eind evalueren we de behandeldoelen en kijken we hoe je zelfstandig verder kunt gaan.